Höstresa i Sverige 2008

Vårt ekipage består av Margareta och Hans Frimanzon, en Saab 9-5  2.0t  automat som dragbil och husvagnen är en Kabe Ametist King Size.
10/9 Efter att ha tillbringat sommaren på sjön och fått upp Litorina var vi sugna på en tur med husvagnen. Vi hade sedan tidigare bokat in oss på mässcampen i Elmia och det tänkte vi kombinera med en tur nedåt Skåne med avslutning på Äpplemarknaden i Kivik. 

Vi körde hemifrån på eftermiddagen och stannade i Mantorp för att köpa   gasol, 225:- för en PA11. Sist vi fyllde var i våras  inför hollandsresan och då betalade vi 585:- på campingen i Malmö. Snacka om prisskillnad, och billigare skulle det bli. Vi tänkte först stanna på Quick-stoppen i Mantorp men Margareta gillar öppna landskap och vill helst inte stå bland "grönsakerna" så efter lite proviantering på City Gross for vi vidare till Brahehus. Vi var inte ensam med att ta nattkvarter där, utan det var fullt med husvagnar och husbilar och alla skulle naturligtvis till Elmia. Vi hittade dock en plats och sov gott. Kallt och lite regnigt.

11/9 På morgonen for vi ner till Elmia och fick en bra plats på Motormännens område på mässcampen och här skulle vi stanna i 4 dagar.
11/9-14/9 Vi har varit på Elmia många gånger tidigare men aldrig haft vagnen med oss utan bara besökt mässan en dag. Mässan är stor och det var väldigt skönt att kunna ta det lugnt och veta att det går bra att återkomma senare till ett objekt och studera det närmare. Husbilarna blir allt fler och allt populärare och vi har väl också funderat på en sådan och vi tittade på ett flertal. Om man som vi är van att bo i en fullbreddhusvagn känns husbilarna väldigt trånga och obekväma. Jag skulle nog också sakna min bekväma automatväxlade bil. Är det så kul att köra lastbil hela tiden. Men vi får väl hyra en husbil ett par veckor och testa. Man kan ju också fundera på det vettiga i att investera ca 700 000:- i en husbil med osäkra framtidsutsikter för drivmedlen. Litorina kostar ju också en hel del, men vinden är i alla fall fri.
14/9 På söndag em när mässan var slut åkte vi till Hyltena nattcamping strax söder om Jönköping. Bra ställe med ström och allt för en billig penning.
15/9 Vi lät vagnen stå kvar i Hyltena och åkte ner till Svenssons i Lammhult för att titta på deras utbud av kvalitetsmöbler.  På em åkte vi in till Jönköping och botaniserade i centrum. Råkallt och glest med folk.
16/9 På morgonen kopplade vi på vagnen och åkte mot Ullared. Vi tog in på deras camping. Fint servicehus med diskmaskin av restaurangklass, diskning på 3 min. Jag erbjöd mig att diska varje dag!
16/9-18/9 Shopping på GeKås. Vad vi behövde var en äggklocka för den hade gått sönder, men den blev dyr för vi blev av med nästan 4000 innan det var färdigt. Större och större blir varuhuset för varje gång man är där. Så här på hösten är det ju ingen trängsel heller utan det går bra att komma fram, men regniga julidagar lär det vara proppat. Man förstår att folk åker hit och handlar långväga ifrån för mycket har de och billigt är det också. Dessutom finns det numera ett "gubbdagis" på nedre planet. Och blir det för långtråkigt på GeKås så har ju NetOnNet en stor butik i grannskapet.
19/9 Vi åkte ned till First Camp i Torekov och fick en kanonplats med fri utsikt över havet och Hallands Väderö. Det kyliga och gråa vädret började att ge med sig och solen tittade fram alltmer.
20/9 På förmiddagen åkte vi in till Båstad och på em cyklade vi till Torekov Hotel, där en brorsdotter, Malin,  basar för spaanläggningen. Det var en mycket fin anläggning med högt läge och vacker utsikt över havet. 

Torekov har blivit allt populärare med åren och många "höjdare" har sökt sig dit och det avspeglar sig också i villapriserna, rena djursholmspriserna. Nu skall visst prinsessan Madelene ev bygga att hus där också och det lär ju inte göra Torekov mindre populärt. Vacker solnedgång över Hallands Väderö.

21/9 Lugn dag på campingen med en cykeltur i Torekov och promenad utefter stranden. Landskapet är öppet och tilltalande, inga "grönsaker" som skymmer sikten.
22/9 Väderprofetens utsaga för dagen var mulet och regn framåt eftermiddagen varför vi bestämde oss för att fara in till Helsingborg. Men då vädret fortfarande var skapligt tog vi först en tur ut mot Kullen. Vi besökte  Svanshall (utmärkt stellplats där vi stått med vagnen tidigare),  Flickorna Lundgren (där det dock var stängt för säsongen), Mölle (och där tog vi en fika),  Höganäs (med keramikoutlet) för att slutligen  via centrum hamna på ett köpcentrum utanför Helsingborg. Och det passade ju bra för profetens dystra förutsägelser besannades.
23/9 På vägen från Ullared hade vi tappat tanklocket för vattenpåfyllningen och på nätet kollade vi upp att det fanns en Kabe-handlare i Laholm, Zäta Caravan, och dit for vi för att köpa sagda tanklock. Vi fann ett mycket stort och välordnat campingvaruhus med utställning i 3 plan. I en gammal fabriksbyggnad, som såg lite ruffig ut på utsidan, fanns modärna och smakfullt inredda utställningshallar. På en jättestor parkering går det bra att övernatta med campingfordon. Ett besök på Zäta Caravan rekommenderas verkligen. 

På hemvägen svängde vi av i Båstad och körde kustvägen mot Kattvik. Vi tittade in på Caravan Clubs camping Norrviken, som ligger fint vid Bjärehalvöns norra strand. Så småningom kom vi till Hovs Hallar. Det är ett naturreservat och en konferensanläggning med ett fantastiskt läge. Miljön med de säregna klipporna har beskrivits som nästan utomjordisk. Framför konferensanläggningen finns en stor grusplan och där kan man nog övernatta med campingfordon. Men vägen dit är smal och den känns i smalaste laget för i alla fall en fullbreddshusvagn. Men husbilar går ju bra och här är nog en av fördelarna med husbil.

24/9 Solen skiner och det är en underbar höstdag. Vi är kvar på campingen hela dagen, solar och pysslar med vagnen.
25/9 Vi checkade ut på morgonen och styrde kosan mot Simrishamn där vi bokat plats på campingen. Kommande helg var det Äpplemarknaden i Kivik och den var målet för vår resa. Vi kom till campingen på eftermiddagen och efter att ha ställt upp vagnen och ätit middag cyklade vi in till centrum.
26/9 Vi åkte upp till Kivik och tittade på förberedelserna för Äpplemarknaden. Man höll som bäst på med att färdigställa den fantastiska äppeltavlan, 104 kvadratmeter och bestående av 3 ton äpplen,  nio olika sorter i varierande färger. Konstnärinnan gick nedanför verket och dirigerade så att nyanserna blev de rätta. Imponerande verk! På eftermiddagen åkte vi till Kiviks musteri och köpte mustiga drycker och äpplen.
27/9 Dagen tillbringades på marknaden  där det var mycket folk och det mesta gick i äpplets tecken. Vädret var vackert och det var en lyckad marknadsdag.
28/9 På förmiddagen åkte vi söderut efter kustvägen och tittade på de pittoreska hamnar och samhällen som finns där. Vi hade fått tips om att det efter kustvägen mellan Brantevik och Skillinge  fanns ett trevligt ställe, Hylkegården med design, antikviteter och ett genuint café. Vi for dit och  blev inte besvikna, där  fanns mycket vackert att se. Den mysiga kaffestugan bjöd på hembakat bröd och  kaffe till ett humant pris. Det finns verkligen gott om vackra vyer och pittoreska fiskelägen här efter kusten. 

Efter lunch i husvagnen for vi till Kivik igen för att vara med på marknadsdagarnas avslutning och vi köpte naturligtvis en hel del äpplen av finaste kvalité och annat smått och gott till humana priser. 

29/9 På morgonen checkade vi ut med kurs norrut. Vi hade läst om att det i Åhus fanns billig gasol och eftersom den ena flaskan började bli tom passade vi på att åka in till Gasoltjänst i Åhus, Flötövägen 201. Det såg lite ruffligt ut inne på något som verkade vara en nedlagd industritomt. Men där fanns en vänlig man som tog emot vår PA11 och fyllde den. "Det var 4 kilo kvar så det blir 100 kr" sa mannen. Kommer ni ihåg vad det kostade att byta flaska i Malmö, 585 kr och det var säkert 4 kilo kvar i den också. Jag berättade för mannen om Malmöpriset, rena rånet tyckte han. 

Vi for sedan vidare mot Kalmar, där vi stannade några timmar på Ikeas stora parkering och besökte några butiker i närheten. Fram emot kvällen åkte vi vidare och tog nattkvarter i Timmernabben där det finns en liten parkering med utsikt mot sjön.

30/9 På förmiddagen åkte vi vidare hem till Nyköping, mycket nöjda med vår höstresa.
Tillbaka

hans@frimanzon.se